Podatkovni prostor
DIH AGRIFOOD


Združena platforma
za izmenjavo podatkov


KAJ JE PODATKOVNI PROSTOR

Podatkovni prostor DIH AGRIFOOD je združena platforma za izmenjavo podatkov iz kmetijsko-živilskega sektorja, ki temelji na dobro znanih in skupnih politikah in pravilih, opredeljenih z modelom upravljanja.


Kot ga opredeljuje Center za podporo podatkovnemu prostoru (DSSC), je podatkovni prostor infrastruktura, ki omogoča podatkovne transakcije med različnimi strankami podatkovnega ekosistema na podlagi okvira upravljanja in mora hkrati biti dovolj splošna, da lahko podpira več različnih primerov uporabe.

Podatkovni prostor DIH AGRIFOOD (DADS - ang. DIH AGRIFOOD Data Space) je zvezno organizirana platforma za izmenjavo podatkov, kjer se podatki iz kmetijsko-živilskega sektorja izmenjujejo na podlagi vnaprej znanih politik in pravil, opredeljenih v modelu upravljanja podatkov.

  • Model upravljanja, ki temelji na etičnih načelih in predpisih EU za pošteno podatkovno gospodarstvo (zakon o podatkih, evropska podatkovna strategija).
  • Skladnost z evropskimi standardi, ki jih je opredelila IDSA.
  • Izvedeno v skladu z opredelitvami OPENDEI.

KOMU JE PLATFORMA NAMENJENA?

K sodelovanju v podatkovnem prostoru DIH AGRIFOOD so vabljeni vsi, ki želijo sodelovati v poštenem podatkovnem gospodarstvu prihodnosti.